GYENESLEANDER

Most már online is rendelhet egész évben! Elindult az új webáruházunk! Kattintson, nézzen körül és rendeljen online.

leander

Leanderek Gondozása, Teleltetése és Növényvédelme

Gondozás: A tavaszi fagyok elmúltával / kb. ápr. elején / ki kell tenni a szabadba.. Amennyiben igényli, akkor célszerű nagyobb műanyag cserépbe átültetni általános virágföldbe, melyhez ajánlatos tartós 6 hónapos káliumdús osmocote műtrágyát / 2-3g/cserép liter / hozzákeverni. Ekkor célszerű a beteg ágakat ill. a korona kialakítását metszéssel elvégezni. A visszametszett ágak általában csak a következő évben virágoznak, s ezért nem célszerű minden ágat egyszerre visszavágni.A növényeket napos helyre tegyük és ha van lehetőség, akkor edénnyel együtt süllyesszük a földbe. Ezáltal megvédjük a gyökér felmelegedését / a levelek sárgulását és elhullását okozza / és szeles időben a növények felborulását. Nyáron, különösen a forróbb napokon bőségesen öntözzük, akár kétszer is naponta. A többszöri kiszáradás a levelek sárgulását és hullását idézi elő.

Amennyiben kisüllyesztésre nincs lehetőség / erkélyen, teraszon /, akkor a gyökérmelegedés ellen alkalmazhatunk dupla edényt is. Felborulás ellen helyezzünk a cserép aljára egy réteg sódert. Nyáron alkalmanként vízben oldott műtrágyával is öntözhetjük.
Növényvédelem: Ahhoz, hogy a növényeink egészségesek legyenek és egész nyáron virágozzanak, meg kell óvni különböző kártevőktől. a.) Levéltetvek: A gyenge hajtásokon ill. magtokokon telepednek meg és fekete vagy sárgás színűek. Védekezés: Mospilan, Chinetrin, Decis vagy Actara szerek permetezésével.

Pajzstetvek: A leandereken igen gyakran előforduló kártevő, melyek a levelek hátoldalán az erezet mellett helyezkednek el és a leveleken sárga foltok keletkeznek. Védekezés: Basudin, Mospilan v. Actara szerek permetezésével. Erős fertőzöttség esetén célszerű a permetezést 4-5 naponta 2-3-szor megismételni.

Takácsatka: Nehezen észrevehető, apró, piros pókszerű gyorsan mozgó kártevő, melyek a leveleken fehér apró pöttyöket okoznak. Védekezés: Erősen fertőzött hajtásokat ajánlatos levágni. A növényeket Sammite, Flumite ill.Nissuron szerekkel többször megismételve permetezni.

Leanderrák. / Pseudomas / : A leveleken kerek, sárgás szélű, kidudorodó gömbök, a szárakon torz burjánzó növekedés látható. Védekezé: Súlyos fertőzöttség esetén az ágakat le kell metszeni. A növényeket réztartalmú gombaölő, Buvicid, Dithane, Kasumin ,Nordox 75 WG szerekkel kell permetezni, ill. ezüstkolloid oldattal öntözni.

Gombabetegség: Elsősorban tavasszal és ősszel esőzések idején fordul elő. A leveleken foltok jelennek meg, elsárgulnak és lehullanak. Védekezés: Az előzőekben felsorolt gombaölő szereket használjuk. Permetezéskor minden esetben keverjünk Nonit tapadószert az oldathoz. A felsorolt betegségeket jó eséllyel úgy tudjuk elkerülni, ha tavasztól őszig kb. 4 hetente az említett rovarölő és gombaölő szerekkel megelőző permetezést végzünk..

Teleltetés: Minél később, de a nagyobb fagyok beállta előtt érdemes a növényeket teleltetésre behordani. Teleltetés előtt ajánlott védekező permetezést végezni. Téli tárolásra legmegfelelőbb az 5-6 C fokos helyiség ahova egy kis fény is beszűrődik. A növényeket a hőmérséklettől függően / hetente, kéthetente / télen is kell locsolni, azonban a tápoldatozást tavaszig mellőzzük.

Remélem, hogy ezzel a néhány tanáccsal sikerül hozzájárulni, hogy a növények egészségesek legyenek és örömet okozzanak.

Gyenesleander

FAJTA TÁBLÁZAT

KAPCSOLATFELVÉTEL

GYENESLEANDER

KÉRDÉS ESETÉN ÍRJON NEKÜNK ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

12 + 5 =