Muskátli

Néhány tanács , hogy muskátlija még szebb legyen

A muskátli nagyon fényigényes növény. Termesztése során a megfelelő fényt a kertészek biztositani tudják. Néhány napos nem megfelelően világos helyen tárolt növény már nagyon sokat veszit minőségéből.

Néhány tanács a muskátlikról.

Muskátli gondozás

A muskátli nagyon fényigényes növény. Termesztése során a megfelelő fényt a kertészek biztositani tudják. Néhány napos nem megfelelően világos helyen tárolt növény már nagyon sokat veszit minőségéből. Az ilyen körülmények között tartott növények levelei sárgulnak, bimbói beszáradnak. A muskátli nagyon rosszul viseli a szállitást is ,ez szintén rontja a növény minőségét, ezért lehetőleg kertészetekben vásároljuk meg a növényeket, ahol a választék is sokkal nagyobb.

balkonláda, cserép, tál stb. amibe a növényeket ültetjük minél nagyobb legyen egy növényre legalább 3 liter föld jusson (nagyobb edényben lassabban szárad ki a növény,nem melegszik fel annyira a talaj, több tápanyag van benne) edényeket alul lyukasszuk ki 12-14 mm méretű fúróval pl.50-60cm. hosszú ládát négy helyen (ha zárt az edény a fölösleges víz nem tud kifolyni, ez végső esetben a növények pusztulásához is vezethet)

növények elhelyezése: a muskátli alapvetően fényigényes növény. Az álló és futó egyszerű virágú fajtákat tehetjük tűző napra, jól birják. A félfutó teltvirágú fajtákat olyan helyre tegyük , ahol délig éri a nap. Fontos: ne rakjuk a muskátlit erős árnyékba pl. fa alá , mert a virágzás kisebb mértékű lesz, nagyon erős árnyék esetén el is maradhat.

talaj: nagyon fontos a jó minőségű talaj! Lehetőleg a kertészetekben vásároljuk meg a virágföldet. Kapható már olyan föld is ami az egész szezonban (tavasztól-őszig) nem igényel tápoldatozást, csak tiszta vizzel kell öntözni. (granulátum formában tartalmazza a tartós hatású tápanyagokat)

öntözés: nagyon fontos a rendszeres öntözés, ne hagyjuk nagyon kiszáradni a talajt. A talaj túlzott kiszáradása megemeli a sókoncentrációt a talajban, ami levelek elszáradását okozhatja. Az öntözés gyakorisága függ az edények méretétől, a növények méretétől, elhelyezésétől, (napos, félárnyékos, árnyékos), a hőmérséklettől,az évszaktól, (késő tavasz, nyár, ősz). Kezdetben ültetés után ritkábban kb. 2-3 naponta, nyáron 30 fok fölött naponta, ősszel ismét ritkábban 2-3 naponta öntözzünk.

tápoldatozás: ha tartós mütrágyával ellátott virágföldet vásároltunk, akkor nem kell tápoldatozni az egész szezonban. Hagyományos virágföld esetén az ültetés után 2-3 héttel kezdjük el a tápoldatozást a különböző tápoldatok előirásainak megfelelően.

növényvédelem: az utóbbi években egyre nagyobb gondot okozott egy bizonyos lepke hernyójának kártétele..Tünetek: főleg az álló és félfutó teltvirágú fajtákat kárositja. A bimbókon apró lyukak keletkeznek, később a bimbók elszáradnak, a hernyó ürüléke észlelhető a leveleken. Védekezés: szedjük össze a hernyókat és permetezzük le több alkalommal az esti órákban a növényeket.(Bancol,Chinetrin,Chinmix,Decis stb.) szerek közül valamelyikkel.

ápolás: az álló és félfutó teltvirágú fajtákról az elnyilott virágokat szedjük le.Az elszáradt vagy sárga leveleket törjük ki, ezáltal csökkentjük a betegségek megtelepedését, terjedését.

-Túl hosszú hajtásokat (egyszerű virágú futó) vágjuk vissza, e beavatkozással erősebb, jobban elágazó, zömökebb növényt kapunk.
-A gyomokat távolitsuk el a lehető legkorábban, hogy a növénytől ne vonjon el vizet, tápanyagot.
-Vizsgáljuk át rendszeresen a növényeket, hogy kártevő vagy kórokozó nem lepte-e meg. Ezért forditsuk fel a levél fonákát és nézzük meg, hogy nincs-e rajta kártevő.

vizkórság (ödéma): parás növekedések a levél fonákán. Csak a futó és félfutó fajtáknál lép fel. Kialakulásának kedvez a magas páratartalom. A különböző vizadagolás által a növény sejtjei felrepednek, és parás foltokká növekednek.

-megelőzés: rendszeres , de nem túl sok öntözés.
védekezés: permetezéssel nem lehetséges.

Remélem, hogy ezzel a néhány tanáccsal sikerül hozzájárulni, hogy a virágjai még szebbek legyenek. Gyenes Lászlő

összeállitotta:Gyenes László okl. kertészmérnök

Leander fajták

Tekintse meg a nálunk kapható leanderek fajtáit!

MUSKÁTLI

A muskátlik a 18. század elején jelentek meg Közép-Európában és váltak a legkedveltebb virágok egyikévé. Miért?

Viszonylag egyszerű a gondozásuk, a szaporításuk és a teleltetésük is, de a nyár elejétől az őszi fagyokig folyamatosan virágoznak, nagyon változatosak és mutatósak.

Galéria megtekintése

Kérdése lenne? Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársaink állnak rendelkezésére!