Gyenesleander

OLVASSA EL BEMUTATKOZÁSUNKAT

Bemutatkozás, rólunk

Kertész családban születtem

Édesapám országosan, de nemzetközileg is ismert kertész volt. Fiatalon komoly sikereket ért el, hiszen már az 1934-es Kecskeméti Hirös Hét kiállításon elismerésben részesült. Sajnos 1950-1967-ig a magán kertészkedését szüneteltetésre kényszerítették. Elsősorban üvegházi dísznövények termesztésével foglalkozott. Speciális virágai: vágott gerbera, melyet Ő kezdett népszerűsíteni Magyarországon, muskátli, hajtatott clivia és gyönygyvirág, amaryllis és egynyári palánták.

Az Ő elhivatott virágszeretete hatással volt öt gyermekére, mert Kecskeméten a Hunyadivárosban a szülői ház 500-méteres körzetében valamennyien önálló kertészeti tevékenységet folytatunk.

István bátyám / Kőrösihegy 93. / elsősorban egynyári balkon növények, muskátli, árvácska, ciklámen, primula és szülői hagyományként tavasszal gyönygyvirág hajtatásával foglalkozik.

Ferenc bátyám főleg kereskedelmi tevékenységet /Vitéz János 24. / folytat, de korábban liliom hajtatásával, jelenleg pedig muskátli termesztésével foglalkozik.

Melinda nővérem / Szivárvány utca 16 / több évtizede gombakutatással és muskátli termesztéssel foglalkozik.

László bátyám / Kőrösihegy 37. / kezdetben vágott gerberával később yuccával és jelenleg import alapanyagból gyökeres muskátli palánta előállításával és termesztésével foglalkozik.

Én középiskolás koromban / 1967 / a lerombolt üvegházak felújításával és karbantartásával Édesapám mellett kezdtem kertészkedni. Kezdetben a munka mellett / végzettségem szerint villamosmérnök vagyok / hobbiszerűen gerbera, vágott zöld és jelenleg bátyámtól szerzett muskátli ill. leanderek szaporításával és termesztésével foglalkozom. Néhány fajta leandert szüleimtől örököltem és ezeket kezdtem dugványról szaporítani a 90-es évek közepén.

Azt tapasztaltam, hogy az egyre kedveltebb és népszerűbb növények közé tartozik, de sajnos nálunk főleg korábban nagyobb választék kevés helyen volt. Új fajták gyűjtésével és szaporításával elértem, hogy jelenleg gyűjtők részére 140, kereskedelmi mennyiséggel pedig mintegy 100 fajtával rendelkezem. Legnagyobb választék a tavaszi és az őszi szaporításból van,de 20-30 fajta másodéves és néhány fajtából 5-10 éves növényekkel rendelkezem. A növényeket rendszeres megelőző permetezéssel igyekszem megóvni a betegségektől. Különös figyelmet fordítok a leanderrák /pseudomas/ megelőzésére.

A dugványokat tövenként fertőtlenített ollóval vágom és ezüstkolloid oldattal, Nordox 75 WG továbbá antibiotikumos szerrel folyamatosan kezelem. A teleltetés üvegházban 6-8-C fokos hőmérsékleten kedvező körülmények között történik.Tavasszal a tápanyag utánpótlást káliumdús osmocote tartós műtrágyával pótolom. A fajtákat színes fotókkal ellátott műanyag címkékkel jelölöm meg. A két éves vagy öregebb növények értékesítését április elején, az egy éves növények értékesítését március 20.-tól, az őszi szaporítást pedig április végén kezdem.

KAPCSOLATFELVÉTEL

GYENESLEANDER

KÉRDÉS ESETÉN ÍRJON NEKÜNK ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

10 + 14 =