GYENESLEANDER

Most már online is rendelhet egész évben! Elindult az új webáruházunk! Kattintson, nézzen körül és rendeljen online.

leander

NÉHÁNY TANÁCS , HOGY MUSKÁTLIJA MÉG SZEBB LEGYEN

Muskátli gondozása: A muskátli nagyon fényigényes növény. Termesztése során a megfelelő fényt a kertészek biztositani tudják. Néhány napos nem megfelelően világos helyen tárolt növény már nagyon sokat veszit minőségéből. Az ilyen körülmények között tartott növények levelei sárgulnak, bimbói beszáradnak.

A muskátli nagyon rosszul viseli a szállitást is ,ez szintén rontja a növény minőségét, ezért lehetőleg kertészetekben vásároljuk meg a növényeket, ahol a választék is sokkal nagyobb. balkonláda, cserép, tál stb. amibe a növényeket ültetjük minél nagyobb legyen egy növényre legalább 3 liter föld jusson (nagyobb edényben lassabban szárad ki a növény,nem melegszik fel annyira a talaj, több tápanyag van benne) edényeket alul lyukasszuk ki 12-14 mm méretű fúróval pl.50-60cm. hosszú ládát négy helyen (ha zárt az edény a fölösleges víz nem tud kifolyni, ez végső esetben a növények pusztulásához is vezethet)

Növények elhelyezése: a muskátli alapvetően fényigényes növény. Az álló és futó egyszerű virágú fajtákat tehetjük tűző napra, jól birják. A félfutó teltvirágú fajtákat olyan helyre tegyük, ahol délig éri a nap. Fontos: ne rakjuk a muskátlit erős árnyékba pl. fa alá, mert a virágzás kisebb mértékű lesz, nagyon erős árnyék esetén el is maradhat.

Talaj: nagyon fontos a jó minőségű talaj! Lehetőleg a kertészetekben vásároljuk meg a virágföldet. Kapható már olyan föld is ami az egész szezonban (tavasztól-őszig) nem igényel tápoldatozást, csak tiszta vizzel kell öntözni. (granulátum formában tartalmazza a tartós hatású tápanyagokat) öntözés: nagyon fontos a rendszeres öntözés, ne hagyjuk nagyon kiszáradni a talajt. A talaj túlzott kiszáradása megemeli a sókoncentrációt a talajban, ami levelek elszáradását okozhatja. Az öntözés gyakorisága függ az edények méretétől, a növények méretétől, elhelyezésétől, (napos, félárnyékos, árnyékos), a hőmérséklettől,az évszaktól, (késő tavasz, nyár, ősz). Kezdetben ültetés után ritkábban kb. 2-3 naponta, nyáron 30 fok fölött naponta, ősszel ismét ritkábban 2-3 naponta öntözzünk. tápoldatozás: ha tartós mütrágyával ellátott virágföldet vásároltunk, akkor nem kell tápoldatozni az egész szezonban. Hagyományos virágföld esetén az ültetés után 2-3 héttel kezdjük el a tápoldatozást a különböző tápoldatok előirásainak megfelelően. növényvédelem: az utóbbi években egyre nagyobb gondot okozott egy bizonyos lepke hernyójának kártétele.

Tünetek: főleg az álló és félfutó teltvirágú fajtákat kárositja. A bimbókon apró lyukak keletkeznek, később a bimbók elszáradnak, a hernyó ürüléke észlelhető a leveleken. Védekezés: szedjük össze a hernyókat és permetezzük le több alkalommal az esti órákban a növényeket.(Bancol,Chinetrin,Chinmix,Decis stb.) szerek közül valamelyikkel. ápolás: az álló és félfutó teltvirágú fajtákról az elnyilott virágokat szedjük le.Az elszáradt vagy sárga leveleket törjük ki, ezáltal csökkentjük a betegségek megtelepedését, terjedését. -Túl hosszú hajtásokat (egyszerű virágú futó) vágjuk vissza, e beavatkozással erősebb, jobban elágazó, zömökebb növényt kapunk.

-A gyomokat távolitsuk el a lehető legkorábban, hogy a növénytől ne vonjon el vizet, tápanyagot.

-Vizsgáljuk át rendszeresen a növényeket, hogy kártevő vagy kórokozó nem lepte-e meg.

Ezért forditsuk fel a levél fonákát és nézzük meg, hogy nincs-e rajta kártevő. vizkórság (ödéma): parás növekedések a levél fonákán. Csak a futó és félfutó fajtáknál lép fel. Kialakulásának kedvez a magas páratartalom. A különböző vizadagolás által a növény sejtjei felrepednek, és parás foltokká növekednek. -megelőzés: rendszeres , de nem túl sok öntözés. védekezés: permetezéssel nem lehetséges.

Remélem, hogy ezzel a néhány tanáccsal sikerül hozzájárulni, hogy a virágjai még szebbek legyenek.

Összeállitotta: Gyenes László okl. kertészmérnök

TEKINTSE MEG A NÁLUNK KAPHATÓ MUSKÁTLIKAT!

MUSKÁTLI

A muskátlik a 18. század elején jelentek meg Közép-Európában és váltak a legkedveltebb virágok egyikévé.

Miért?

Viszonylag egyszerű a gondozásuk, a szaporításuk és a teleltetésük is, de a nyár elejétől az őszi fagyokig folyamatosan virágoznak, nagyon változatosak és mutatósak.

KAPCSOLATFELVÉTEL

GYENESLEANDER

KÉRDÉS ESETÉN ÍRJON NEKÜNK ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

12 + 8 =